افراد زمانی که قصد ورود به بازار سرمایه را دارند،در اولین قدم ورود به بورس، باید نسبت به اخذ کد بورسی اقدام نمایند. در حال حاضر ۱۰۸ کارگزاری در کشور وجود دارد که اقدام به خدمات رسانی به مشتریان در زمینه بازار سرمایه می کنند. عمدتا این کارگزاری ها دارای سایت اینترنتی می باشند که می توانید با مراجعه به آن ها و یا به صورت حضوری برای گرفتن کد بورسی اقدام نمایید. مدارک لازم برای مراجعه به کارگزاری عبارتند از شناسنامه، کارت ملی و مشخصات حساب بانکی.
کد بورسی عبارتی ۸ کارکتریست که شامل ۳ حرف اول فامیل شخص و ۵ رقم می شود. برخی از افرادی که دارنده سهام عدالت می باشند، ممکن است شروع کد بورسی با ۳حرف اول فامیل نباشد و به صورت تصادفی انتخاب گردد.
کد بورسی منحصر به فرد است و مانند کد ملی برای هر شخص یک بار صادر می گردد و سرمایه گذار می تواند با این کد بورسی، در چند کارگزاری مختلف نیز حساب داشته باشد.البته ذکر این نکته ضروری است که اگر فردی سهم X را در کارگزاری الف خریداری کند و بعد از مدتی همان سهم را در کارگزاری ب بخرد، تمامی سهم X او، از کارگزاری ب به کارگزاری الف منتقل خواهد شد و اصطلاحا کلیه سهام او در کارگزاری که ناظر آن سهم است تجمیع می گردد.
شرکت ها نیز می توانند اقدام به گرفتن کد بورسی حقوقی کنند که باید با مراجعه به کارگزاری و تکمیل مدارک مورد نیاز، پس از طی مراحل قانونی صدور کد برای ایشان انجام خواهد شد که این کد شامل ۳ حرف اول شرک+ ۵رقم به صورت رندوم می باشد.
شرک۱۲۳۴۵
شهرداری ها و سایر ارگان ها مانند موسسات و مساجد نیز می توانند اقدام به گرفتن کد بورسی نمایند که معمولا کد بورسی هر کدام از ۳ حرف اول نام ارگان به علاوه ۵ رقم تشکیل گردیده.به صورت مثال شهرداری ها با شهر آغاز می گردد.
به تازگی و از سال ۹۹، صدور کد بورسی تنها زمانی برای شخص صورت می گیرد که در سامانه سجام ثبت نام انجام داده باشد و احراز هویت سجام را نیز انجام داده باشد.
سامانه سجام مخفف سامانه جامع اطلاعات مشتریان می باشد و مربوط به شرکت سپرده گذاری مرکزی است.سپرده گذاری مرکزی آمار تمامی سهام داران و بازار بورس را دارد و هم اکنون با این سامانه اطلاعات خود را الکترونیکی می کند.
مراحل اخذ کد بورسی و احراز هویت سجام :
مراجعه به سایت sejam.ir و انتخاب گزینه ثبت نام در سجام، و وارد کردن اطلاعات شناسنامه ای و بانکی خود. پس از تکمیل مراحل، استعلام از اطلاعات گرفته می شود و در صورت تایید، طی چند دقیقه تا ۲۴ ساعت، کد ۱۰ رقمی پیگیری سامانه سجام برای شخص ارسال می گردد.
در مرحله دوم نیاز به احراز هویت می باشد که ۲ روش برای آن وجود دارد.روش اول مراجعه حضوریست که می توانید با مراجعه به دفاتر پیشخوان و یا برخی از کارگزاری ها اقدام به گرفتن عکس و احراز هویت حضوری نمایید. روش دوم غیر حضوری است که می توانید از طریق اپلیکیشن های موجود در سایت سجام، به صورت غیر حضوری اقدام نمایید.
پس می توان به اختصار بیان کرد که برای گرفتن کد بورسی یا کد سهامداری، باید ۲ مرحله را طی نمود: